Dolgoročni proračun EU 2021–2027: predlog Komisije, maj 2020

Dolgoročni proračun EU 2021–2027: predlog Komisije, maj 2020

Pravna besedila in medijska gradiva v zvezi s spremenjenim predlogom Komisije za dolgoročni proračun EU za obdobje 2021–2027.

Maja 2020 je Komisija predlagala močan, sodoben in prenovljen dolgoročni evropski proračun, ki ga je okrepila naslednja generacija EU. Gre za instrument za začasno oživitev, z namenom pomagati sanirati takojšnjo gospodarsko in socialno škodo, ki jo je povzročila pandemija koronavirusa, spodbuditi okrevanje in pripraviti se na boljšo prihodnost naslednje generacije.

Ta predlog temelji na predlogu Komisije za leto 2018 in na znatnem napredku, ki je bil že dosežen v Evropskem parlamentu in Svetu. Da bi zagotovila učinkovito izvajanje načrta za oživitev gospodarstva, ki je namenjen vsem v EU in njenim svetovnim partnerjem, Komisija zbira različne instrumente, organizirane okoli treh stebrov:

  • podpora državam članicam pri okrevanju;
  • hitri zagon gospodarstva in pomoč zasebnim naložbam;
  • spoznavanje lekcij iz krize.

Predlagani evropski proračun bo omogočil pošteno družbeno-gospodarsko okrevanje, popravilo in oživitev enotnega trga, zagotovil enake konkurenčne pogoje in podprl nujne naložbe, zlasti v zeleni in digitalni prehod, ki so ključne za prihodnjo blaginjo Evrope in njeno odpornost.

Vir: Evropska komisija

Zapri menu