You are currently viewing Vlade po svetu si prizadevajo za uvedbo zakonov, ki bi urejali uporabo UI

Vlade po svetu si prizadevajo za uvedbo zakonov, ki bi urejali uporabo UI

Zaradi hitrega napredka umetne inteligence (UI) in orodij, kot je ChatGPT, si vlade po vsem svetu prizadevajo, da bi uvedle zakone, ki urejajo uporabo tehnologije UI.

Zakonodajalci EU so se 14. junija strinjali s spremembami v osnutku zakona o UI. Pred sprejetjem zakona se morajo zakonodajalci še dogovoriti o podrobnostih z državami EU.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bo največja težava prepoznavanje obraza in biometrični nadzor, kjer nekateri zakonodajalci želijo popolno prepoved, medtem ko države EU želijo izjemo zaradi nacionalne varnosti, obrambe in vojaških namenov.

Vodja EU za tehnologijo Margrethe Vestager je konec maja dejala, da bi morale ZDA in EU spodbuditi industrijo UI, da v nekaj mesecih sprejme prostovoljni kodeks ravnanja in tako zagotovi zaščitne ukrepe, medtem ko se pripravljajo novi zakoni.

Voditelji skupine G7, ki so se maja letos srečali v Hirošimi na Japonskem, so priznali potrebo po upravljanju UI in poglobljenih tehnologij. Dogovorili so se, da bodo pristojni ministri razpravljali o UI in poročali o rezultatih do konca leta 2023. Ministri držav G7, ki pokrivajo področja digitalizacije, so enotnega mnenja, da bi države G7 morale sprejeti na tveganju temelječo uredbo o UI.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je 12. junija podprl predlog nekaterih vodstvenih delavcev UI za ustanovitev nadzorne agencije UI, kot je Mednarodna agencija za jedrsko energijo. Pri tem je opozoril, da takšen nadzorni organ lahko ustanovijo samo države članice, ne pa sekretariat Združenih narodov. Guterres je tudi napovedal načrte za začetek dela do konca leta v svetovalnem organu za UI na visoki ravni, ki bo redno pregledoval ureditve upravljanja UI in dajal priporočila.

Vir: Spirit Slovenija