You are currently viewing Stanje evropske tehnologije 2021: 21 dejstev, ki jih morate vedeti

Stanje evropske tehnologije 2021: 21 dejstev, ki jih morate vedeti

Konec leta 2021 se bliskovito bliža. Za Evropo je bilo to tehnološko zelo uspešno leto. Zasebno financiranje je letos trikrat večje od lanskoletnih rekordnih ravni, poslovni samorogi (hitrorastoča podjetja z vrednostjo višjo od milijarde dolarjev) pa so vse pogostejši. Evropa se uveljavlja kot globalni generator B2B zagonskih podjetij.

V naslednjih točkah povzemamo glavne informacije iz Atomicovega poročila o stanju evropske tehnologije v 2021, ki si ga lahko v celoti preberete tukaj.

STOPNJE FINANCIRANJA IN MEGA FINANCIRANJE

 1. Evropsko financiranje je doseglo 100 milijard EUR

Financiranje evropske tehnologije se je zelo povečalo. Projekcije kažejo presežek 120 milijard dolarjev skupnih naložb, kar je skoraj trikrat več kot lani.

 1. Švedsko podjetje za trajnostne baterije Northvolt že drugo leto zapored vodi po višini investicij

Zelo popularno je bilo tudi vlaganje v finančne tehnologije in hitro dostavo živil.

 1. Evropa dohiteva ZDA, začenši z najzgodnejšimi fazami

V zadnjih petih letih je Evropa povečala svoj delež globalnega zasebnega financiranja zagonskih podjetij v zgodnji fazi za 13 odstotkov, medtem ko se je to v ZDA zmanjšalo za 20 odstotkov. Evropska zagonska podjetja v zgodnji fazi so tako letos predstavljala 33 odstotkov vseh svetovnih zasebnih investicij v višini do 5 milijonov dolarjev, v ZDA pa 35 odstotkov.

 1. Skupna vrednost evropskega ekosistema je presegla 3 milijarde dolarjev
 2. Planetu prijazna in ciljno usmerjena zagonska podjetja pridobivajo na pomenu

V zagonska podjetja s pozitivnim vplivom na planet se vlaga več kot kdaj koli prej in to je področje, na katerem je Evropa vodilna v svetu. V prvih devetih mesecih letošnjega leta so naložbe v ta sektor predstavljale 11 odstotkov vseh naložb v tehnologijo (10 milijard dolarjev), kar je dvakrat večja rast od rasti splošnega financiranja tehnologije.

 1. Prevzemna podjetja s posebnim namenom (SPAC) v Evropi

V letu 2021 je SPAC dejavnost postala del evropske tehnologije. 15 podjetij je zaključilo de-SPAC postopke v skupni vrednosti 62 milijard dolarjev.

SAMOROGI

 1. Velik porast samorogov

V Evropi smo v letu 2021 pridobili 98 novih samorogov, ki so se pridružili 223 evropskim startupom vrednim več kot milijardo dolarjev. Gre za največjo porast samorogov od leta 2014. Število deseterorogov (decacorn), tj. zagonskih podjetij, vrednih več kot 10 milijard dolarjev, se je letos več kot podvojilo.

 1. B2B samorogi so prehiteli B2C samoroge

Lani je število podjetniških samorogov prvič prehitelo samoroge osredotočene na potrošnike in trend se nadaljuje. V letu 2021 smo pridobili kar 52 novih podjetniških samorogov in le 34 potrošniških.

GEOGRAFSKA OBMOČJA

 1. Najboljših 5 evropskih tehnoloških držav je še vedno v vodstvu

Lestvica petih evropskih držav z največ naložbami v preteklem letu je ostala nespremenjena, kar dokazuje njihovo prevlado na evropski startup sceni. Na prvem mestu močno vodi Združeno kraljestvo, Nemčija je na drugem mestu, sledijo pa Francija, Švedska in Nizozemska.

 1. London ostaja največje evropsko vozlišče

Po celotni Evropi tehnološka vozlišča opažajo ravni naložb brez primere. Do konca leta 2021 bo 20 mest verjetno zbralo več kot milijardo dolarjev, do konca lanskega leta so jih le štiri.

 1. Še vedno premajhno financiranje Srednje in Vzhodne Evrope

V Srednjo in Vzhodno Evropo je bilo v letu 2021 vloženih le 5 odstotkov sredstev tveganega kapitala, vendar pa Estonija še naprej ohranja naziv najbolj podjetniške države v Evropi.

DIVERZITETA

 1. Razlika med spoloma se povečuje

Ženske ustanoviteljice podjetij so v letu 2021 zbrale najnižji delež celotnega kapitala od leta 2017, kar kaže na slabo podporo tveganega kapitala. Kar 49 odstotkov ustanoviteljic je mnenja, da njihov spol negativno vpliva na njihove možnosti zbiranja sredstev.

 1. Če upoštevamo etnično raznolikost, je situacija še bolj mračna

Nekaj ​​več kot 1 % celotnega financiranja tveganega kapitala v Evropi je bilo namenjenih ustanovitvenim ekipam, ki jih sestavljajo izključno etnične manjšine. Problem je najbolj izrazit v Srednji in Vzhodni Evropi, kjer so beli ustanovitelji zbrali 100 odstotkov sredstev tveganega kapitala.

VLAGATELJI

 1. Ameriška invazija

V letu 2021 je bilo v Evropi opaziti velik porast financiranja tveganega kapitala s strani Amerike, število vlagateljev pa se še naprej širi.

 1. Domače financiranje se je zmanjšalo

Domače naložbe na največjih evropskih trgih upadajo, od leta 2017 pa so se v Združenem kraljestvu in v Franciji prepolovile. To nakazuje, da imajo evropski ustanovitelji pri zbiranju sredstev več možnosti, kar je deloma posledica povečanja naložb s strani ZDA in Azije.

 1. Vlade povečujejo svojo prisotnost v evropskem tveganem kapitalu

Državno financiranje se je v letu 2020 izrazito povečalo, kar kaže na povečan obseg vladnih pobud, saj so med pandemijo države skušale podpreti gospodarstvo, pandemija pa je pozitivno vplivala na odnos med zagonskimi podjetji in vladami.

 1. Junij je bil rekorden mesec

Junij je bil za naložbe in startup podjetja v Evropi rekorden – zbrali so kar 15 milijard dolarjev, kar je trikrat več kot v lanskem rekordnem mesecu septembru. Pri tem so podjetja Northvolt, Celonis in Mollie letos igrala ključno vlogo.

 1. Tvegana kapitalska podjetja imajo veliko konkurenco

Glede na strmo naraščanje vlagateljev v evropske posle v letu 2021, povečan tempo vlaganj in rekordne zneske, ki se vlagajo v evropsko tehnologijo, se povečuje pritisk konkurence na podjetja tveganega kapitala.

SEKTORJI

 1. Sektor finančne tehnologije raste najhitreje

Kljub rahlemu padcu v letu 2020 sektor finančne tehnologije ostaja najboljše financiran evropski tehnološki sektor; letos je rasel več kot dvakrat hitreje kakor sektor poslovne programske opreme ter sektor transporta.

 1. Kripto (končno) v zagonu

V prvih devetih mesecih leta 2021 je 10 največjih kripto vlaganj znašalo 3,2 milijarde dolarjev.

TALENT

 1. Brexitov slab vpliv na talente

Ustanovitelji s sedežem v Združenem kraljestvu menijo, da se je nabor talentov v zadnjih 12 mesecih poslabšal, kar je povezano z vplivom Brexita in pandemije. Edina druga država, ki se sooča s pomanjkanjem talentov, je Nizozemska.

Vir: Atomico