You are currently viewing Slovesna predstavitev novega vrhunskega evropskega superračunalnika v Italiji

Slovesna predstavitev novega vrhunskega evropskega superračunalnika v Italiji

Komisija je konec novembra skupaj s Skupnim podjetjem za evropsko visokozmogljivostno računalništvo (EuroHPC JU), italijanskim ministrstvom za univerze in raziskave ter konzorcijem CINECA slovesno predstavila najnovejši evropski superračunalnik LEONARDO s sedežem v bolonjski tehnološki coni v Italiji.

LEONARDO je vrhunski superračunalniški sistem, razvit in sestavljen v Evropi. Ko bo popolnoma operativen, bo imel računalniško zmogljivost skoraj 250 petaflopsov (250 milijonov milijard izračunov na sekundo). LEONARDO je trenutno četrti najzmogljivejši superračunalnik na svetu. Gre za skupno naložbo v višini 120 milijonov evrov, od katerih polovico prispeva Komisija, drugo polovico pa italijansko ministrstvo za univerze in raziskave ter konzorcij CINECA, ki ga sestavlja še pet sodelujočih držav v Skupnem podjetju za evropsko visokozmogljivostno računalništvo (Avstrija, Grčija, Madžarska, Slovaška in Slovenija – VEGA).

LEONARDO je po LUMI v Kajaaniju na Finskem drugi od evropskih predeksaravenskih superračunalnikov, ki bodo začeli delovati. Združuje najsodobnejše visokozmogljivostne računalniške komponente in uporabo umetne inteligence za opravljanje najkompleksnejših nalog. Tako bo omogočil povsem novo raziskovanje raka in zdravil, razumevanje delovanja človeških možganov, odkrivanje tehnologij čiste energije, natančnejše podnebno modeliranje in pomoč pri napovedovanju in spremljanju naravnih nesreč in pandemij.

Superračunalniški sistem LEONARDO se osredotoča na okoljsko trajnost in je opremljen z orodji, ki omogočajo dinamično prilagajanje porabe energije ter s tem pametno in optimalno ravnotežje med varčevanjem z energijo in učinkovitostjo. Poleg tega za večjo energijsko učinkovitost uporablja sistem hlajenja z vodo.

Računalniške storitve, ki jih opravljata CINECA in LEONARDO, se bodo še izboljšale z vključitvijo kvantnega računalnika, saj je bila CINECA izbrana tudi za gostitev enega od prvih kvantnih računalnikov evropske izdelave.

Vir: Evropska komisija