You are currently viewing V 2023 bo prodaja e-koles v Nemčiji presegla prodajo tradicionalnih koles

V 2023 bo prodaja e-koles v Nemčiji presegla prodajo tradicionalnih koles

V Nemčiji so leta 2022 prodali 2,2 mio e-koles, kar je 10 % več kot v letu 2021. S tem je prodaja e-koles v Nemčiji lani presegla vso prodajo električnih avtomobilov v Evropi (1,6 mio), kar kaže na to, kako priljubljena postaja vožnja z e-kolesom v primerjavi z drugimi sodobnimi oblikami prevoza.

Nova tržna raziskava, ki jo je maja letos izvedlo nemško združenje kolesarske industrije, razkriva, da bo letos prodaja e-koles skoraj zagotovo prehitela prodajo tradicionalnih koles s pedalom. E-kolesa sicer že prevladujejo v kategoriji gorskih koles, kjer 9 od 10 koles poganja električni motor.

Čeprav razcvet trga e-koles ni pomembno povečal skupnega števila prodanih koles, pa je višja povprečna cena e-koles zvišala prihodke nemškega trga koles, ki so se v zadnjem desetletju več kot potrojili in so lani znašali 7,4 mlrd EUR.

Največji evropski trg e-koles je bila v letu 2022 Nemčija, sledile so ji Nizozemska, Francija, Belgija, Italija, Avstrija, Švica in Združeno kraljestvo.

Po podatkih ResearchAndMarkets bo globalni trg e-koles v letu 2023 dosegel vrednost 51,5 mlrd USD, v letu 2028 pa že 77,2 mlrd USD. Povprečna letna rast trga bo v tem obdobju znašala 8,4 %.

Med glavne dejavnike, ki vplivajo na naraščajočo priljubljenost e-koles, sodijo:

  1. tehnološke izboljšave, kot so manjše in energijsko gostejše baterije,
  2. vladne politike in podpore za elektrifikacijo koles,
  3. trend zelenih in čistejših rešitev mobilnosti za vsakodnevne vožnje,
  4. hitra urbanizacija.

Vlade številnih držav v Evropi, Severni Ameriki in Aziji si prizadevajo za podporo uporabe e-koles s subvencijami in regulativnimi spremembami, z namenom zmanjšanja prometnih zastojev, zmanjšanja emisij in izboljšanja kakovosti zraka.