You are currently viewing Število polnilnih mest za EV se je v Nemčiji lani povečalo za 35 %

Število polnilnih mest za EV se je v Nemčiji lani povečalo za 35 %

Število polnilnih mest za električna vozila (EV) se je v Nemčiji lani povečalo za 35 %, kar je preseglo stopnjo povečanja, ki je potrebna za dohajanje uvedbe baterijskih EV v državi, so 18. aprila sporočili iz Združenja energetske industrije BDEW. Nemška vlada je oktobra lani odobrila 3 letni 6,3 mlrd EUR vreden načrt za hitro povečanje števila polnilnih postaj kot del prizadevanj za neto ničelne emisije iz prometa.

Združenje BDEW, ki zastopa komunalna podjetja, je izračunalo, da je povečanje nameščene polnilne infrastrukture, ki jo zagotavljajo tako javni sektor kot zasebna podjetja, preseglo 20 %, kar je potrebno za doseganje ciljev povečanja števila EV.

V letu 2022 je bilo v Nemčiji instaliranih 80.541 novih polnilnih postaj:

  • Število ultra hitrih polnilnic, ki imajo moč več kot 150 kW in lahko zagotovijo energijo za doseg 100 km vožnje le v nekaj minutah, se je medletno povečalo za 83 % na 7.037 mest.
  • Število hitrih polnilnih mest, ki imajo moč med 22 kW in 149 kW, se je lani povečalo za 15 % na 6.216 mest.
  • Število običajnih polnilnih postaj, z močjo od 11 kW do 22 kW, ki delujejo na izmenični tok (AC) za zasebno in delno javno uporabo, se je v letu 2022 povečalo za 34 % na 67.288 enot.

Vladni podatki oktobra lani so pokazali, da je bilo v Nemčiji v letu 2022 v uporabi 1,5 mio izključno električnih avtomobilov, kar je 1/10 vladnega cilja za leto 2030. V Združenju BDEW ocenjujejo, da bo trenutna stopnja rasti zagotovila samo 8 mio EV vozil, medtem ko je vladni cilj 15 mio EV do leta 2030.

Med razloge za nižjo stopnjo rasti EV spadajo sorazmerno visoki stroški nakupa e-avtomobila in nezadostno polnilno omrežje. Vlada si prizadeva, da bi bilo v državi do leta 2030 vsaj 1 mio javnih polnilnih mest.

Z vidika BDEW, ki predstavlja večino operaterjev polnilnih omrežij v Nemčiji, je glavna ovira še vedno problem prostora, saj ni dovolj lokacij za širitev polnilne infrastrukture. Pa tudi obstoječe polnilno omrežje je izkoriščeno le 20 %.

Ukrepi, ki bi lahko pripomogli k doseganju zastavljenega cilja, po mnenju BDEW vključujejo več bonusov za kupce EV, spodbujanje delodajalcev k ponudbi polnjenja na delovnem mestu ter pospešitev postopkov za izdajo potrebnih dovoljenj.

Vir: Spirit Slovenija