You are currently viewing Prvi zeleni vodikov koridor med severno in južno Evropo

Prvi zeleni vodikov koridor med severno in južno Evropo

Španska energetska skupina Cepsa in pristanišče Rotterdam bosta sodelovala pri vzpostavitvi prvega zelenega vodikovega koridorja med južno in severno Evropo. S tem bosta zagotovila zeleno dobavno verigo vodika med dvema glavnima evropskima pristaniščema, Rotterdam in Algeciras. Pas naj bi začel delovati do leta 2027.

Rotterdam je najpomembnejše energetsko pristanišče v Evropi, saj pokriva 13 % evropskega povpraševanja po energiji, medtem ko je pristanišče Algeciras 1. v Španiji, 4. v Evropi in pomembna trgovska pot med Evropo in Azijo.

S podporo nizozemske vlade ter kot del načrtov energetskega prehoda pristanišča Rotterdam, pristaniška uprava in številna zasebna podjetja, dejavna na območju pristanišča, razvijajo potrebno infrastrukturo in zmogljivosti za uvoz zelenega vodika in njegovo distribucijo v severozahodno Evropo. Ta bo s cevovodi za vodik povezala velika industrijska središča na Nizozemskem, v Belgiji in v Nemčiji.

Družba Cepsa si prizadeva, da bi do leta 2030 prevzela vodilno vlogo v proizvodnji zelenega vodika v Španiji in na Portugalskem ter postala pomemben akter na celotnem evropskem trgu.

Za proizvodnjo obnovljive energije bo Cepsa v sodelovanju z drugimi proizvajalci obnovljive energije v Andaluziji razvila portfelj 7 GW vetrnih in sončnih projektov, da bi spodbudila integracijo teh novih obratov v elektroenergetski sistem. Z dostopom do obnovljive električne energije, z dobro razvito industrijsko infrastrukturo in neposrednim dostopom do morja, imajo optimalne pogoje za razvoj obsežnih konkurenčnih projektov zelenega vodika.

Dobava zelenih goriv bo pripomogla k razogljičenju industrije in pomorskega prometa v obeh pristaniščih ter podprla strategijo Evropske unije RePower EU, ki želi zagotoviti energetsko neodvisnost in varnost Evrope ter spodbuditi proizvodnjo čiste energije.

Vir: Spirit Slovenija