You are currently viewing Na Švedskem bodo zgradili največjo polnilno postajo in park baterij za tovorna EV

Na Švedskem bodo zgradili največjo polnilno postajo in park baterij za tovorna EV

V Malmöju bodo zgradili največjo švedsko polnilno postajo in akumulatorski park za električna tovorna vozila. Projekt delno financira švedska agencija za varstvo okolja v okviru pobude Klimatklivet. Projekt naj bi bil končan konec leta 2023 in je del Falkenkleve pobude za trajnostni razvoj. Naložba vključuje tudi 1,5 ha velik solarni park v Perstorpu ter 5 na novo kupljenih električnih tovornjakov družbe Scania.

Podjetje Falkenklev Logistic s tem zaključuje še en korak v svoji naložbi v trajnost. Sončna energija v novem solarnem parku najprej ustvari zeleno elektriko, ki jo podjetje prenesejo v lokalno električno omrežje, nova električna tovorna vozila podjetja pa se bodo nato polnila v novi kombinirani hitri polnilnici in baterijskem parku.

V parku baterij se bo v začetku lahko polnilo 22 vozil hkrati. Pozneje se bo kapaciteta parka razširila še za 18 vozil. Polnilnica in akumulatorski park bosta tudi čez dan odprta za javnost za polnjenje električnih avtomobilov. Električna tovorna vozila se bodo v novem baterijskem parku lahko polnila ponoči, medtem ko bo javno polnjenje na voljo podnevi. Elektrika, ki jo bo proizvedel solarni park v Perstorpu, se bo prodajala in napajala v lokalno električno omrežje. Solarni park bo velik približno 15.000 m2 in bo ustvaril več kot 1 mio kilovatnih ur.

Elektrifikacija prometnega sektorja je v fazi popolne preobrazbe in si prizadeva doseči podnebne cilje Švedske. Prometni sektor mora biti brez emisij najkasneje do leta 2045. Da bi število vozil na električni pogon povečali na zaželeno stopnjo, pa so potrebna večja vlaganja v krepitev polnilne infrastrukture.

Švedska vlada pospešuje elektrifikacija prometnega sektorja, saj si prizadeva za zmanjšanje vpliva prometnega sektorja na podnebje, zmanjšati odvisnost Švedske od uvoženih fosilnih goriv in okrepiti konkurenčno prednost švedske industrije.

Vlada si prizadeva identificirati skupne priložnosti in razpravljati o potrebi po nadaljnjem povezovanju evropskih energetskih in prometnih sektorjev, da bi omogočila povečano elektrifikacijo vseh načinov prevoza (cestnega, železniškega, ladijskega in letalskega).

Vir: Spirit Slovenija