You are currently viewing Na Siciliji gradijo največjo tovarno sončnih panelov v Evropi

Na Siciliji gradijo največjo tovarno sončnih panelov v Evropi

Italijanska tovarna solarnih panelov Enel Green Power je podpisala pogodbo o financiranju 560 milijonov EUR za razširitev zmogljivosti tovarne sončnih panelov na Siciliji. S tem se bo zmogljivost tovarne povečala za 15-krat.

Tovarna 3Sun stoji na Siciliji in bo septembra 2023 že delovala s povečano zmogljivostjo 400 MW. Proizvodna linija naj bi v celoti začela delovati do julija 2024, ko bo predvidoma dosegla zmogljivost 3 GW na leto. Proizvajala bo visoko zmogljive plošče dvostranskih foto-napetostnih modulov, ki lahko zajemajo sončno svetlobo na obeh straneh.

Projekt gradnje panelov nove generacije na Siciliji je del prizadevanj EU za pospešitev prehoda na obnovljive vire energije, s čimer bi odpravili odvisnost od ruskega plina in pomagali zmanjšati odvisnost od kitajskih sončnih panelov.

Enel si prizadeva, da bi bilo podjetje 3Sun največja tovarna solarnih modulov v Evropi. Temu modelu bi potem lahko sledila še ostala podjetja v Evropi. Tovarna solarnih bo prispevala k cilju EU, da do leta 2030 doseže 40 % porabo energije iz obnovljivih virov, ter pripomogla k zmanjšanju energetske odvisnosti.

Spremeniti Italijo v energetsko središče in zagotoviti samozadostnost sta dva cilja Melonijeve vlade, ki temeljita na dogovoru o izgradnji novega plinovoda iz Alžirije in širitev na sektor obnovljivih virov energije.

Italija ima močan geografski položaj v Sredozemlju, je blizu Bližnjega vzhoda in ima lahek dostop do zahodne, srednje in vzhodne Evrope. Po drugi strani pa ima Italija veliko sončnih dni, več kot njene evropske sosede, pa tudi morske meje, ki ji omogočajo gradnjo infrastrukture, ki neizogibno poteka čez njeno ozemlje. Trenutno je edini projekt v Sredozemlju, ki ne gre skozi Italijo, H2Med, prvi hidro-produkt, ki bo povezal Pirenejski polotok s preostalo celino, pri katerem sodelujejo Portugalska, Španija, Francija in Nemčija.

Vir: Spirit Slovenija