You are currently viewing Italijanski trg pohištva bo po ocenah v letu 2023 dosegel vrednost 14,71 mlrd EUR

Italijanski trg pohištva bo po ocenah v letu 2023 dosegel vrednost 14,71 mlrd EUR

Italijanska pohištvena industrija igra pomembno vlogo v italijanskem gospodarstvu. Italija je ena izmed vodilnih izvoznic in 4. največja proizvajalka pohištva na svetu. Po ocenah MarketResearch bo italijanski trg pohištva v letu 2023 dosegel vrednost 14,71 mlrd EUR, v obdobju 2023-2027 pa naj bi se vrednost trga povečevala po 2 % povprečni letni stopnji.

Eden ključnih dejavnikov, ki vpliva na priljubljenost italijanskega pohištva, je dejstvo, da je italijanska pohištvena industrija v ospredju glede oblikovanja proizvodnje in estetike izdelkov, italijanski design pa ima močno vlogo pri oblikovanju globalnih trendov.

Proizvodnja pohištvenih izdelkov v Italiji vztrajno narašča, predvsem v segmentih pohištva za dnevne sobe in jedilnice. Za italijansko pohištveno industrijo je značilna močna razdrobljenost in koncentracija proizvodnih enot na določenih teritorialnih območjih. Lokalni pohištveni proizvajalci se srečujejo s povečano konkurenco mednarodnih konkurentov, zato se osredotočajo na inovacije v izdelkih, združitve in prevzeme ter na lansiranje novih izdelkov.

Trije največji izvozni trgi za italijansko pohištvo so Francija, Nemčija in ZDA. Največ pohištva je Italija v letu 2022 uvozila iz Kitajske, Nemčije, Poljske, Francije in Romunije. Pri uvozu je Slovenija na 7. mestu.

Slovenija je v letu 2022 v Italijo izvozila za 87,85 mio EUR pohištva, uvozila pa ga je za 83,65 mio EUR.

Italija je tudi eden največjih in hkrati eden od 10 najbolj perspektivnih trgov e-trgovine na svetu. Pohištvo pa počasi postaja vodilni sektor italijanskega e-poslovanja.

Vir: Spirit Slovenija