You are currently viewing Nemški BMZ bo odprl proizvodnjo baterij v Severni Makedoniji

Nemški BMZ bo odprl proizvodnjo baterij v Severni Makedoniji

Nemški proizvajalec baterij BMZ je napovedal, da bo odprl novo proizvodno lokacijo v Skopju. Investicija je vredna 65 mio EUR in naj bi ustvarila 775 novih delovnih mest.

Pogodbo o širitvenih načrtih BMZ v Skopju so predstavniki makedonske vlade ter družbe BMZ podpisali 4. septembra  v Nemčiji. Kot je navedeno v sporočilu za javnost, bo družba sprva najela stavbo v okolici Skopja, izgradnjo nove naložbe pa družba načrtuje v Tehnološko industrijski razvojni coni Skopje 2. V njej deluje 7 podjetij, predvsem iz avtomobilske industrije.

BMZ Skopje se bo osredotočil na serijsko proizvodnjo baterijskih izdelkov. Gradnja tovarne naj bi se začela do konca leta 2023, končana pa naj bi bila najpozneje v 2 letih. Nova BMZ tovarna naj bi presegla letno izvozno vrednost 360 mio EUR, s tem pa vzpostavila trdne in trajnostne gospodarske temelje, potrebne za dolgoročno rast in razvoj države. Odločitev o postavitvi novega proizvodnega obrata v Skopju je bila posledica izjemnih možnosti rasti BMZ in hkratnega pomanjkanja kvalificiranih delavcev v Nemčiji in na Poljskem.

Z nedavnim dogovorom je makedonska vlada v zadnjih dveh letih in pol uspešno sklenila naložbeni cikel v skupni vrednosti več kot 950 mio EUR. Stalna prizadevanja so že privedla do ustvarjanja novih zaposlitvenih priložnosti, pri čemer naj bi skupno število preseglo 12.500 delovnih mest.

Lani je bila Severna Makedonija po ocenah Investment Monitorja celo na 2. mestu v indeksu uspešnosti vhodnih FDI glede na raven vhodnih naložb države v razmerju na njen BDP.

Vir: SPIRIT Slovenija