You are currently viewing Kriza v gradbeništvu se odraža tudi v nemški pohištveni industriji

Kriza v gradbeništvu se odraža tudi v nemški pohištveni industriji

Številni nemški proizvajalci pohištva se soočajo s težkimi razmerami na trgu in upadom naročil. Vzrok pa ni le slabo razpoloženje potrošnikov v državi, ampak tudi velika kriza v gradbenem sektorju.

Običajno se prodaja pohištva poveča že v začetku septembra, ko se potrošniki po poletnih dopustih ponovno vrnejo v trgovine. V Združenju nemške pohištvene industrije VDM napovedujejo, da se za leto 2023 obeta precej drugačen scenarij, saj se država sooča s šibko potrošniško klimo in krizo v gradbenem sektorju.

Število vseljivih novih hiš in stanovanj se močno zmanjšuje. Leta 2023 bo v Nemčiji zgrajenih le 245.000 novih stanovanjskih enot namesto politično ciljanih 400.000, kot ocenjujejo ekonomski raziskovalci inštituta Ifo. Leta 2024 naj bi bila številka še nižja, in sicer 210.000 enot.

Na znaten padec povpraševanja kaže upad naročil pri približno 450 nemških pohištvenih proizvajalcih:

  • Segment oblazinjenega pohištva poroča o skoraj -10 % padcu naročil v obdobju od januarja do julija 2023.
  • V segmentih jedilnic, spalnic in dnevnih sob so izgube -12 %.
  • Tudi v segmentu kuhinj, ki že vrsto let beleži stabilno rast, so vrednosti naročil od začetka leta padle za dobra -2 %.

V prvi polovici leta 2023 se je močno zmanjšal tudi uvoz pohištva v Nemčijo, ki predstavlja precejšen delež prodaje. Uvoz poceni pohištva iz Kitajske in Poljske, pohištva iz masivnega lesa iz Avstrije in dizajnerskih kosov iz Italije, je med drugim upadel kar za 21,5 %. Še posebej močno je bila prizadeta Kitajska, saj je uvoz pohištva iz te države upada za -37 %.

Slabega položaja v pohištveni industriji trenutno še ni mogoče razbrati v trenutnih prodajnih številkah. Nemški proizvajalci pohištva so v prvem polletju 2023 ustvarili 9,5 mlrd EUR prihodkov, kar je le -0,2 % manj kot v enakem obdobju lani.

Vendar pa ta številka ne odraža trenutnih razmer na trgu, ugotavljajo v Združenju VDM. Eden od razlogov za to so prilagoditve cen. Pohištvo zdaj stane v povprečju 10 % več kot še pred letom dni. Brez dviga cen bi bila prodaja bistveno bolj negativna. Na drugi strani pa ostajajo zaostanki naročil iz prejšnjega leta, ko so bile dobavne verige zaradi pandemije še motene. Zdaj pa teh zaostankov ni več, hkrati pa primanjkuje novih naročil.

V VDM zato znižujejo napoved in za leto 2023 napovedujejo -5 % do -7 % padec prodaje pohištva, in to nominalno. Če ne bi upoštevali povišanja cen, bi bila številka bistveno višja. Nemški proizvajalci pohištva so tako zaskrbljeni in govorijo o najhujši krizi v zadnjih desetletjih.

Vir: SPIRIT Slovenija