You are currently viewing Minister Han z gospodarsko delegacijo v Severni Makedoniji za krepitev gospodarskega sodelovanja

Minister Han z gospodarsko delegacijo v Severni Makedoniji za krepitev gospodarskega sodelovanja

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han se je prejšnji teden skupaj s predstavniki slovenskega gospodarstva mudil na delovnem obisku v Severni Makedoniji. Minister se je srečal s severno makedonskim ministrom za gospodarstvo Kreshnikom Bekteshijem in se zavzel za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja med državama.

Ministra je spremljala gospodarska delegacija predstavnikov 27 slovenskih podjetij, med drugim s področij gradbeništva, logistike, novih tehnologij, industrije materialov, trgovine, bančništva, založništva in letalske industrije. Na Slovensko-makedonskem forumu gospodarskega sodelovanja pa je poleg slovenskih sodelovalo tudi 70 makedonskih podjetij.

Minister Han je poudaril dobre odnose med državama in pomen približevanja Severne Makedonije Evropski uniji, kar bi dodatno spodbudilo gospodarski razvoj države zaradi olajšanega dostopa do pol milijardnega trga in novih virov financiranja.

Minister Han je v nagovoru udeležencev konference Slovensko-makedonskega foruma gospodarskega sodelovanja izpostavil rast gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Severno Makedonijo še posebej na področju investicij slovenskih podjetij. Ob tem je izpostavil možnosti krepitve sodelovanja: predvsem na področju informacijske tehnologije, telekomunikacij, pridelave ekološke hrane, energetike in v turizmu, predvsem termalnem. Še posebej pomembno pa je vse naštete panoge v največji meri vključiti v zeleni prehod in sistem krožnega gospodarstva.

V sklopu obiska sta ministra govorila o krepitvi gospodarskega sodelovanja in investicijah. Zavezala sta se k čimprejšnji vzpostavitvi direktne letalske povezljivosti med državama, minister Han pa je Severno Makedonijo povabil tudi na Mednarodni obrtni sejem MOS v Celju prihodnje leto, kjer bi sodelovala kot država partnerica.

Slovenija s Severno Makedonijo sodeluje tudi na razvojnem področju, in sicer je donirala 200.000 evrov za projekt digitalizacije Državnega arhiva Severne Makedonije. Dobro pa je sodelovanje tudi na področju izobraževanja na univerzitetni ravni, saj je samo v lanskem študijskem letu več kot 1300 makedonskih študentov obiskovalo dodiplomske in podiplomske programe slovenskih univerz.

Trgovinska menjava med državama je lani znašala 433 milijonov evrov, kar je skoraj 25 % več kot leta 2020. Od tega je izvoz predstavljal skoraj 265 milijonov evrov (+21,7 %) in uvoz 170 milijonov evrov (+31,6 %). Med izvoznimi proizvodi so prevladovali farmacevtski proizvodi (19 %), električni stroji in oprema (10 %) in mehanske naprave (9 %), med uvoznimi pa električni stroji in oprema (41 %), farmacevtski proizvodi (14 %) in vozila ter njihovi deli (8 %). V prvih šestih mesecih leta 2022 je bila vrednost blagovne menjave glede na isto obdobje lani višja za 14 %. Lani je blagovna menjava znašala 374 milijonov evrov (+23 %) in storitvena menjava pa dobrih 59 milijonov evrov (+33 %).

Leta 2021 je vrednost slovenskih investicij v Severni Makedoniji znašala 457,8 milijona evrov (9 % povečanje glede na 2020). To predstavlja dobrih 5,8 % vseh slovenskih investicij v tujini, Severna Makedonija pa je s tem na 5. mesto med državami, v katere investirajo slovenska podjetja. Investicije iz Severne Makedonije v Sloveniji so znašale 46,3 milijona evrov. Severna Makedonija je v slovenski strategiji internacionalizacije gospodarstva opredeljena kot prednostni trg.

Vir: GOV.SI