You are currently viewing Na dogodku Inovacijski radar 2021 nagrajenih več zelenih in digitalnih inovacij

Na dogodku Inovacijski radar 2021 nagrajenih več zelenih in digitalnih inovacij

Na dogodku Inovacijski radar, ki je potekal 21. oktobra 2021, je 12 finalistov iz vse Evrope žiriji vlagateljev in podjetnikov predstavilo načrte za trženje svojih revolucionarnih inovacij, podprtih s strani Evropske unije.

Glavno nagrado je prejelo finsko podjetje MetGen, ki je navdušilo z izumom trajnostnega, na biološki osnovi temelječega dodatka kartonasti embalaži, ki ji zagotavlja večjo trdnost in odpornost na vlago. Hkrati odpravlja potrebo po dodajanju petrokemičnih snovi, kar omogoča lažjo reciklažo embalaže.

Poleg glavne nagrade so bile podeljene še tri:

  • Nagrado »Inovativna trajnostna tehnologija« je prejelo nizozemsko podjetje C2CA Technology, ki je razvilo patentiran sistem za recikliranje gradbenega materiala, ki vodi k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov.
  • Nagrado »Inovativna zdravstvena tehnologija« je prejelo italijansko podjetje React4Life, ki je razvilo rešitev organ-na-čipu, inovacijo, ki podpira razvoj prilagojenih zdravil in lahko pospeši razvoj novih terapij.
  • Nagrado »Disruptivna inovacija« je prejelo češko podjetje Kypo, in sicer za svojo odprtokodno platformo za usposabljanje iz kibernetske varnosti, kar bo zmanjšalo primanjkljaj veščin na področju kibernetske varnosti v Evropi.

Dogodek Inovacijski radar, ki poteka že od leta 2015 in je pobuda Evropske komisije, ozavešča o najpomembnejših inovacijah, ki so plod s strani Evropske unije financiranih raziskovalnih in inovacijskih projektov.

Vir: Evropska komisija