You are currently viewing InvestEU: Podpora v vrednosti 68 milijonov evrov vložena v avdiovizualni in ustvarjalni sektor

InvestEU: Podpora v vrednosti 68 milijonov evrov vložena v avdiovizualni in ustvarjalni sektor

Evropska komisija in Evropski investicijski sklad (EIF) sta v nedeljo, 24. septembra, na filmskem festivalu v San Sebastianu podpisala štiri investicijske sporazume. Sporazumi, vredni 68,25 milijona evrov, naj bi mobilizirali približno 500 milijonov evrov novih finančnih sredstev za avdiovizualna in kreativna podjetja ter projekte.

Eden od dogovorov se nanaša na lastniško naložbo v francoski sklad Logical Content Ventures, odobreno s strani EIF, v višini do 25 milijonov evrov, kar je prva transakcija v okviru instrumenta MediaInvest. Namen sporazuma je zbrati do 70 milijonov evrov lastniških naložb v evropska podjetja za avdiovizualno produkcijo in distribucijo. MediaInvest, ki je bil objavljen v Akcijskem načrtu za medije in avdiovizualno področje ter predstavljen na filmskem festivalu v Cannesu leta 2022, si prizadeva zbrati do 400 milijonov evrov lastniških naložb, da bi avdiovizualni sektor postal bolj konkurenčen na svetovni ravni.

Nadaljnji trije sporazumi z dvema španskima subjektoma in eden z luksemburškim subjektom v vrednosti 20 milijonov EUR, 15 milijonov EUR oziroma 8,25 milijona EUR so bili podpisani v nedeljo, 24. septembra, v okviru jamstva InvestEU za kulturne in ustvarjalne sektorje (CCS) in naj bi izkoristite portfelj do 425 milijonov evrov.

Poleg tega so filmi, ki jih podpira EU, zbrali 23 nominacij na filmskem festivalu v San Sebastianu, pri čemer je bilo izbranih 9 naslovov, ki so se potegovali za glavno nagrado. Zmagovalci bodo razglašeni na podelitvi nagrad 30. septembra.

Vir: Evropska komisija