You are currently viewing 25. 8. 2023 je začel v EU veljati nov zakon o digitalnih storitvah (DSA)

25. 8. 2023 je začel v EU veljati nov zakon o digitalnih storitvah (DSA)

Konec avgusta je stopila v veljavo 1. faza novih digitalnih pravil EU. Zakon o digitalnih storitvah (The Digital Services Act – DSA) je del zbirke predpisov, osredotočenih na tehnologijo, s katerimi se bodo morala spopasti velika tehnološka podjetja, kot npr. Google in Facebook.

DSA je zasnovan tako, da zagotavlja varnost uporabnikov na spletu in preprečuje širjenje škodljive vsebine, ki je nezakonita, ali krši pogoje storitve platforme, kot je na primer spodbujanje genocida ali anoreksije. Prav tako želi zaščititi temeljne pravice Evropejcev na področju zasebnosti in svobode govora. DSA tudi prepoveduje, da bi bili ciljna publika oglasov otroci in ranljive kategorije ljudi.

Spletne platforme bodo lahko deležne milijardnih kazni, če ne bodo upoštevale zahtev iz zakona. Kršitev pravil lahko privede do kazni v višini do 6 % globalnega prihodka podjetja ali celo prepoved vstopa na trg EU.

V skladu z DSA morajo spletna mesta z najmanj 45 mio aktivnih mesečnih uporabnikov ali 10 % prebivalstva EU, upoštevati strožja pravila, vključno z letnimi revizijami skladnosti in obveznostjo učinkovitega boja proti dezinformacijam.

Aprila je EU imenovala 19 takšnih spletnih mest, ki vključujejo:

  • 8 platform družbenih medijev (Facebook, TikTok, Twitter, YouTube, Instagram, LinkedIn, Pinterest in Snapchat);
  • 5 spletnih tržnic (Amazon, Booking, Alibaba, AliExpress in Zalando);
  • 2 trgovini z mobilnimi aplikacijami (Google Play in Apples App Store);
  • 2 iskalnika (Google Search in Microsoftov Bing);
  • Google Maps;
  • Wikipedia.

Bruseljski poznavalci so opozorili na nekatere platforme, ki jih ni na seznamu EU, kot so eBay, Airbnb, Netflix in celo PornHub. Seznam pa še ni dokončen in morebitne dodatne platforme bodo lahko dodane pozneje.

Še preden so pravila stopila v veljavo, sta Amazon in Zalando že vložila pravne pritožbe saj trdita, da njuni platformi ne ustrezata merilom za kršitev prvega vala regulacije.

Lastnika Facebooka in Instagrama, Meta in TikTok, pa sta že avgusta napovedala korake, ki jih bosta sprejela za uskladitev, vključno z zagotavljanjem večjega nadzora evropskim uporabnikom nad tem, kako si ogledujejo vsebino, z možnostjo zavrnitve priporočil na podlagi profiliranja. Tudi Google je že pred uvedbo pravil DSA uvedel politike, katerih cilj je večja preglednost in odgovornost.

Vsako podjetje, ki Evropejcem ponuja digitalne storitve, bo sčasoma moralo izpolnjevati DSA. Vendar se bodo soočili z manj obveznostmi kot največje platforme.

Vir: SPIRIT Slovenija