You are currently viewing Eksponentna rast afriškega Fintech sektorja

Eksponentna rast afriškega Fintech sektorja

Fintech je v Afriki v razcvetu, z ocenjenimi prihodki od približno 4 do 6 mlrd USD v letu 2020 in povprečno stopnjo prodora med 3 in 5 % (izvzeta Južna Afrika), kar je primerljivo z vodilnimi svetovnimi trgi.

Po analizi McKinseyja bi lahko afriški Fintech sektor v prihodnjih 3 letih rasel za približno 10 % letno in leta 2025 ustvaril približno 230 mlrd USD prihodkov.

Rast afriškega Fintech sektorja spodbuja več trendov, kot so naraščajoče število pametnih telefonov, nižji stroški interneta, širša pokritost omrežja, mlada populacija in hitra urbanizacija prebivalstva. Pandemija Covid-19 je še pospešila obstoječe trende v smeri digitalizacije.

Letna stopnja rasti Fintech sektorja je najhitrejša v Gani, kjer dosega 15 %. Sledijo ji Kamerun, Slonokoščena obala, Senegal, Nigerija in Egipt. Visoke rasti so napovedane tudi v Keniji, Maroku, Tanzaniji, Ugandi in v Južni Afriki. Slednja predstavlja 40 % vseh prihodkov v afriškem Fintech sektorju. Teh 11 trgov predstavlja 70 % afriškega BDP in polovico njenega prebivalstva.

Gospodarstva z bolj zrelimi finančnimi sistemi in digitalno infrastrukturo, kot sta Južna Afrika in Nigerija, bodo v prihodnje povpraševala po bolj inovativnih in naprednih finančnih storitvah, vključno z likvidnostjo med podjetji (B2B) in regulativno tehnologijo, kot sta preprečevanje pranja denarja in znanje in poznavanje kupcev.

Trgi, kjer finančni sistemi in infrastruktura še vedno rastejo, kot je na primer Egipt, pa bodo v prihodnjih letih povpraševali po osnovnih finančnih storitvah, kot so sklepanje pogodb, servisiranje, terjatve, ocene v zavarovanju, kreditiranje in druge bančne storitve.

Trenutno 70 % poslov za zagon Fintech podjetij, financirajo tuji vlagatelji, večinoma iz Severne Amerike. Uspešna Fintech podjetja bodo potrebovala ambiciozno strategijo za privabljanje, razvoj in ohranjanje najboljših talentov. Svetovna banka ocenjuje, da vsako leto pride do znatnega bega možganov IT strokovnjakov iz držav z nizkimi in srednjimi dohodki, saj iščejo boljše zaposlitvene možnosti in višje plače v državah, kjer je digitalni sektor bolj razvit.

Vir: Spirit Slovenija