You are currently viewing V Solunu razvijajo največji tehnološki park na Balkanu

V Solunu razvijajo največji tehnološki park na Balkanu

Grčija bo kmalu dom največjega znanstvenega in tehnološkega parka ter zagonskega središča v jugovzhodni Evropi. V Solunu bo stal inovacijski in tehnološki center Thess INTEC – Thessaloniki Innovation & Technology Center, ki bo najpomembnejši raziskovalni in inovacijski projekt v Grčiji in na Balkanu, saj bo zagotavljal sinergijo akademskega sveta, raziskav, visokotehnoloških industrij, objektov in geopolitične lokacije.

Načrtovanje Thess INTEC se je začelo že leta 2017. Gre za projekt, ki je vključen v Sklad za okrevanje države, od koder bo pridobil finančna sredstva v višini približno 35 mio EUR.

Cilj je razviti najsodobnejšo infrastrukturo s tehnologijami 4. generacije, kot so industrijski laboratoriji, stroji, računalniške zmogljivosti, prilagodljivi pisarniški prostori, področja za sodelovanje in mreženje, tematski park za izobraževanje in rekreacijo, konferenčni center, kolesarske steze in zelene površine.

Thess INTEC bo pomembno prispeval k digitalni preobrazbi Grčije in bo državi pomagal razviti vse potrebne kompetence, potrebne v današnjem gospodarstvu znanja. Hkrati bo vodilni akter pri prehodu Soluna v veliko regionalno raziskovalno in inovacijsko središče in prva izbira za katero koli multinacionalko ali grško inovativno podjetje, ki želi svoje središče dejavnosti postaviti na območje jugovzhodne Evrope.

Vir: Spirit Slovenija