You are currently viewing Italijanska pohištvena industrija lani beležila 25 % rast

Italijanska pohištvena industrija lani beležila 25 % rast

V letu 2021 je italijanska pohištvena industrija, ki ima drugo največje število pohištvenih podjetij v Evropi (za Poljsko), zaradi izvoza na tuje trge, zabeležila 25,1 % medletno povečanje prometa po trenutnih cenah in je bila višja od celotnega proizvodnega sektorja države (22,5 %). Največ pohištva so izvozili v ZDA, Francijo, Nemčijo in na Kitajsko.

Tudi leto 2022 se je začelo z zelo pozitivnimi rezultati, tako glede celotnega prometa v sektorju, kot glede prodaje na tujih trgih. Italijani so letos največ pohištva izvozili v ZDA, Združeno kraljestvo, Nemčijo, Francijo in Švico.

Inflacija in rast cen energentov sta se pojavila že pred konfliktom med Rusijo in Ukrajino, izbruh vojne pa je še dodatno zaostril to dinamiko in spremenil scenarij tudi za podjetja v pohištveni industriji.

Intesa Sanpaolo napoveduje, da se bo promet v italijanskem pohištvenem sektorju do leta 2026 povečeval po 13,1 % povprečni letni stopnji, oziroma 2,7 % ob predpostavki nespremenjenih cen.

Podjetja v pohištveni industriji se bodo morala za dosego napovedane rasti usmerjati predvsem v zeleni prehod in digitalizacijo, v izboljšavo in optimizacijo prodajnih procesov, v raziskave in razvoj ter usposabljanje človeškega kapitala. Rast pohištvene industrije lahko spodbudijo tudi naložbe v krožno gospodarstvo, krepitev prizadevanj na področju ravnanja z vodo in odpadki ter uporaba recikliranih surovin v proizvodnih procesih.

Poročilo navaja, da so te politike že dokaj razširjene med italijanskimi pohištvenimi proizvajalci, saj 32,7 % italijanskih pohištvenih podjetij uporablja sekundarne surovine.

Vir: Spirit Slovenija