You are currently viewing Athena, najhitrejši superračunalnik na Poljskem

Athena, najhitrejši superračunalnik na Poljskem

V Krakovu so na elitni Univerzi za znanost in tehnologijo AGH predstavili najhitrejši superračunalnik na Poljskem, imenovan Athena, ki ima računsko moč več kot 7,7 petaflopov in bo po navedbah univerze dal velik zagon znanosti in inovacijam po državi.

Athena zdaj ni le najhitrejši superračunalnik na Poljskem, ampak zaseda tudi 105. mesto na svetu in 9. mesto na seznamu Green500 najbolj zelenih superračunalnikov na svetu.

Superračunalnik omogoča bistveno skrajšanje časa za izvedbo izračunov (od nekaj ur do nekaj dni), ki bi z uporabo posameznih računalnikov pogosto trajali več let – včasih tudi več kot 150, 700 ali celo 1000 let. Ta superračunalnik lahko izvede kar 7,7 bilijona operacij na sekundo.

Athena je bila nameščena v Krakovu kot del evropskega skupnega podjetja za visokozmogljivo računalništvo (EuroHPC JU), katerega namen je ustvariti vseevropsko računalniško infrastrukturo. EuroHPC JU je izbral pet lokacij, kjer bodo nameščeni novi superračunalniki za izgradnjo evropske infrastrukture za obdelavo podatkov – Grčija, Irska, Nemčija, Madžarska in Poljska.

Do nedavnega je bil najhitrejši superračunalnik na Poljskem Altair s skoraj 6 petaflopov računske moči in se nahaja v Centru za superračunalništvo in mreženje v Poznanu. Uporablja se predvsem za raziskave umetne inteligence in analitike podatkov v znanostih, kot so kvantna fizika, kvantna kemija in biologija.

Poljski superračunalniki sicer še vedno precej zaostajajo za najhitrejšimi stroji na svetu. Trenutno je vodilni Frontier iz ZDA, ki je sposoben doseči računsko moč 1685 petaflopov. Drugo mesto zaseda japonski Fugaku z računsko močjo 537 petaflopov, tretji najhitrejši superračunalnik na svetu pa je finski računalnik LUMI z računsko močjo 214 petaflopov.

Vir: Spirit Slovenija