You are currently viewing Na stotine novih delovnih mest v vetrnih elektrarnah na morju na Poljskem

Na stotine novih delovnih mest v vetrnih elektrarnah na morju na Poljskem

Poljska že ima močno dobavno verigo za vetrne elektrarne na morju in na kopnem. Na severu države se zdaj odpirajo nova delovna mesta v proizvodnji opreme za vetrno energijo.

Danska družba Vestas Wind Systems je napovedala, da bo zgradila novo tovarno gondol za vetrne turbine na morju, ki bo ustvarila do 700 neposrednih delovnih mest na Poljskem. V tovarni bodo opravljali montažne dejavnosti za Vestasove stroje. Danski proizvajalec pričakuje, da bo proizvodnjo na lokaciji začel v drugi polovici leta 2024.

Poljski razvijalec vetrnih elektrarn Orlen bo vzporedno zgradil pristanišče vetrnih elektrarn na morju v bližini mesta Swinoujscie. Družba Vestas bo za projekt dobavila, namestila in zagnala 76 vetrnih turbin. Obe naložbi bosta služili 1,2 GW projektu vetrne energije Baltic Power v Baltskem morju.

Evropa potrebuje veliko več takšnih naložb

Dobavna veriga vetrnih elektrarn na morju lahko danes ustvari do 7 GW novih turbin na leto. Toda po letu 2026 bi morala proizvesti 20 GW novih turbin letno, da bi lahko izpolnila ambiciozne cilje Evrope glede širjenja vetrne energije na morju.

Že zdaj obstajajo ozka grla v proizvodnih zmogljivostih za izdelavo turbin na morju in v razpoložljivosti plovil za njihovo namestitev. Javni organi bodo morali podpreti te naložbe v proizvodnjo. S finančno podporo, kot so na primer davčne olajšave, kot jih zdaj ponujajo ZDA. Ključno vlogo pri tem imajo tudi Evropska investicijska banka in nacionalne razvojne banke.

Vir: Spirit Slovenija