You are currently viewing Nova študija ugotavlja, da bodo pametna mesta v prihodnjih petih letih rudnik zlata poslovnih priložnosti

Nova študija ugotavlja, da bodo pametna mesta v prihodnjih petih letih rudnik zlata poslovnih priložnosti

Poročilo podjetja Frost & Sullivan, objavljeno 29. oktobra, ugotavlja, da bi področje razvoja pametnih mest do leta 2025 lahko ustvarilo poslovne priložnosti v višini približno 2,46 bilijona dolarjev. Raziskava še ugotavlja, da bo nepredvidljiv po-pandemični družbeni kontekst porinil takšna mesta prihodnosti v razvoj še bolj sodelovalne infrastrukture, ki temelji na podatkih, ter posledično v stvaritve novih poslovnih priložnosti, zlasti v zdravstvenih storitvah in storitvah javne varnosti. ZDA, Evropa in Kitajska bodo usmerile več kot 70% svetovnih sredstev na področju potrošnje za razvoj pametnih mest. Vsota, ki jo bodo pametna mesta porabila za tehnologijo, naj bi v naslednjih šestih letih pokazala sestavljeno letno stopnjo rasti (CAGR) 22,7%. Študija ocenjuje, da bi lahko poraba do leta 2025 dosegla 327 milijard dolarjev, v primerjavi z 96 milijardami dolarjev leta 2019.

Do leta 2025 bo razvitih več kot 26 pametnih mest, večina – natančneje 16 – v Severni Ameriki in Evropi, pojasnjuje študija. Do leta 2030 bodo več kot 70% svetovne potrošnje na področju pametnih mest vodile ZDA, Zahodna Evropa in Kitajska. Študija tudi napoveduje, da bodo pametna mesta v ZDA in Evropi še naprej vlagala v razvoj 5G ter avtonomne in robotske tehnologije. Pravzaprav so skoraj vsa pametna mesta v ZDA in Evropi že med pandemijo vlagala v odprto-podatkovne pobude.

Vir: Business Inquirer