You are currently viewing Evropska komisija je začela edinstveno študijo o 3D digitalizaciji materialne kulturne dediščine

Evropska komisija je začela edinstveno študijo o 3D digitalizaciji materialne kulturne dediščine

Ciprska Tehnološka univerza usklajuje konzorcij različnih akterjev iz vse Evrope, ki izvajajo edinstveno raziskavo. Njen cilj je opredeliti vse potrebne elemente za 3D digitalizacijo materialne kulturne dediščine in jih razvrstiti po stopnji zapletenosti in namenu oz. uporabi. Raziskava bo zajemala tudi posebne vrste opreme, ki se uporablja v različnih fazah postopka 3D digitalizacije, poleg tega pa vse vrste ustreznih podatkov, vključno z geometrijo, barvo, teksturo in materiali.

Študija, ki je edinstvena v svoji vrsti, bo katalogizirala:

  • tehnične parametre, ki določajo raven kakovosti 3D digitalizacije;
  • obstoječe digitalne formate, standarde, merila uspešnosti, metodologije in smernice za 3D digitalizacijo;
  • pretekle ali tekoče projekte 3D digitalizacije ter obstoječe 3D modele in nabore podatkov, ki lahko služijo kot primerjalna merila.

Materialna kulturna dediščina, digitalizirana v 3D obliki, je lahko vir novega znanja, tudi glede vplivov in prilagajanj, povezanih s spreminjajočim se podnebjem. Digitalizirana kulturna dediščina ima velik potencial ponovne uporabe v številnih sektorjih, vključno z ustvarjalnim in kulturnim, pa tudi v izobraževalnem in turističnem. Del študije je tudi vprašalnik o kakovosti digitalizacije materialne kulturne dediščine, ki je namenjen multidisciplinarnim strokovnjakom na področju tehnologij digitalnega zbiranja podatkov. Dostopen je preko sledeče povezave: https://web.cut.ac.cy/limesurvey/index.php/121155?lang=en.

Vir: Evropska komisija