You are currently viewing V Mariboru zagnali najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji

V Mariboru zagnali najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji

V Mariboru so zagnali trenutno najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji, ki so ga vzpostavili v okviru projekta nadgradnje nacionalnih raziskovalnih infrastruktur (HPC RIVR). Poimenovali so ga po matematiku Juriju Vegi in je nameščen v prostorih Instituta informacijskih znanosti Maribor (Izum). Po besedah prorektorja mariborske univerze Zorana Rena uvršča Slovenijo med svetovne velesile po računalniški moči ter tako omogoča slovenskim in evropskim znanstvenikom izjemna odkritja.

Prvi zaključeni od skupno petih načrtovanih superračunalnikov na petaravni v Evropi ima zmogljivost več kot 6,8 petaflopa in temelji na superračunalniku BullSequana XH2000, katerega dobavitelj je podjetje Atos s sedežem v Franciji. Koordinira ga Univerza v Mariboru.

Superračunalnik Vega bo povečal računalniške zmogljivosti v Sloveniji in celotni Evropi. Spodbujal naj bi odprto znanost in podpiral razvoj vodilnih aplikacij na področju znanosti, javne uprave in industrije v številnih panogah, še posebej na področjih strojnega učenja, umetne inteligence in visokozmogljivostne analize podatkov.

Več o tem: tukaj.

Vir: 24ur.com

Vir fotografije: IZUM.