You are currently viewing Na Dunaju bodo gradili najvišji leseni nebotičnik na svetu

Na Dunaju bodo gradili najvišji leseni nebotičnik na svetu

Na Dunaju bodo zgradili 113 metrov visoko poslovno stolpnico v lesno-hibridni konstrukciji. Projekt gradnje lesenega nebotičnika je od skupine Signa prevzela družba UBM Development za 24,5 mio EUR, vključno s financiranjem obstoječih nepremičnin. Danes bi bil nebotičnik Donaumarina najvišji lesen nebotičnik na svetu. Imel bo 32 nadstropij in 4 podzemne etaže s skupno 44.350 m2 površine.

Stavba bo v skladu s smernicami EU o taksonomiji in ESG, cilj pa je pridobitev certifikata LEED Gold. Za zagotavljanje okolju čim bolj prijaznega delovanja poslovne stolpnice so predvideni tudi geotermalna energija, izraba podzemne vode in postavitev foto-voltaičnih modulov.

Stolp Donaumarina predstavlja nov mejnik za družbo UBM, ki je na poti do vodilnega razvijalca lesenih gradenj v Evropi. Družba ima v načrtu že več kot 265.400 m2 lesenih konstrukcij, od tega nekaj več kot polovico na področju poslovne gradnje, ostalo pa v segmentu gradnje stanovanj.

LeopoldQuartier, ki se gradi na Dunajskem kanalu Donave in ima približno 75.000 m2 površine, bo prva urbana četrt v Evropi s čistim lesno-hibridnim načinom gradnje.

Do konca prihodnjega leta bodo v Münchnu, Mainzu, Düsseldorfu in Pragi postavljeni temelji še za 5 projektov lesene gradnje, in sicer Timber Factory, Timber Peak, Timber View, Timber Port in Timber Praha.

Število stavb, v katerih se uporablja les kot gradbeni material, hitro narašča. Vendar projekti običajno obsegajo gradnjo le ene stavbe naenkrat.

V stari industrijski coni v Stockholmu na Švedskem pa nameravajo zgraditi leseno mesto, ki bo največji gradbeni objekt z masivnim lesom na svetu. Obsegal bo 30 lesenih stavb, ki se bodo raztezale v 25 blokih. Leseno mesto bo vključevalo 7.000 novih pisarn in 2.000 novih stanovanjskih enot, skupaj z restavracijami in trgovinami.

Projekt želi podpreti zamisel o 15-minutnem mestu, kjer je mogoče s kratkim sprehodom ali vožnjo s kolesom priti povsod. Gradnja se bo začela leta 2025, prve stavbe pa bodo dokončane leta 2027.

Vir: Spirit Slovenija