You are currently viewing Globalno pomanjkanje usposobljenih serviserjev upočasnjuje prehod na električna vozila (EV)

Globalno pomanjkanje usposobljenih serviserjev upočasnjuje prehod na električna vozila (EV)

Globalno pomanjkanje tehnikov in neodvisnih servisnih delavnic, usposobljenih za popravilo EV povečuje stroške popravil in podaljšuje načrtovane roke za zmanjšanje emisij ogljika iz vozil. Avtomobilski strokovnjaki ocenjujejo, da bodo neodvisne servisne delavnice v prihodnje ključnega pomena za dosegljivost EV, saj so veliko cenejše od franšiznih trgovcev.

Trenutno so številni lastniki avtoservisov še vedno zadržani glede usposabljanja svojih delavcev in nakupa opreme za popravilo visokonapetostnih EV. Poleg visokih stroškov namreč obstaja pri neizurjenosti tudi nevarnost električnega udara in požara EV. Hkrati pa je prodaja EV trenutno še dokaj nizka.

Britanski Inštitut za avtomobilsko industrijo (IMI), ki ima sedež v Hertfordu, nudi tečaje za usposabljanje avtomobilskih serviserjev za EV. Trenutno izvaja tečaje za servisiranje EV po vsej Kitajski, v prihodnje pa namerava svoje delovanje razširiti še v Indijo in po Evropi. V IMI ocenjujejo, da bo v Združenemu kraljestvu do leta 2030 primanjkovalo 35.700 usposobljenih serviserjev za EV.

V ZDA, 2. največjem avtomobilskem trgu na svetu, rast prodaje EV zaostaja za evropsko, vendar Urad za statistiko dela napoveduje, da bodo v ZDA do leta 2031 letno potrebovali približno 80.000 servisnih delavcev za EV, kar vključuje tehnike za popravilo EV ali namestitev polnilnikov za EV.

Avtomobilski strokovnjaki se bojijo, da se bo posledično veliko avtomobilskih servisov odločilo, da ne bodo servisirali EV, zaradi česar bodo potrošniki plačevali višje cene popravil, roki popravila pa se bodo podaljšali.

Tesla je sicer uvedel tečaje na univerzah v ZDA za usposabljanje bodočih serviserjev. Nudi tudi usposabljanje za EV za neodvisne servisne delavnice v ZDA.

Fundacija Siemens je lansirala 30 mio USD vreden program za usposabljanje serviserjev v ZDA, za namestitev in vzdrževanje polnilnikov za EV. Po mnenju fundacije bo pomanjkanje usposobljenih delavcev upočasnilo prehod na EV.

Majhne servisne delavnice bodo potrebovale subvencionirano usposabljanje za EV, sicer bodo mnogi verjetno ostali pri servisiranju vozil na fosilna goriva. IMI je od britanske vlade že zahteval 15 m za pomoč neodvisnim serviserjem pri usposabljanju.

Vir: SPIRIT Slovenija