You are currently viewing Vodilne modne znamke uporabljajo AI za učinkovitost dobavne verige

Vodilne modne znamke uporabljajo AI za učinkovitost dobavne verige

Vedno več velikih modnih blagovnih znamk uporablja tehnologijo umetne inteligence (UI) za spodbujanje učinkovitosti svojih dobavnih verig in izboljšanje uporabniške izkušnje. Projekcije GlobalData kažejo, da bo trg AI do leta 2030 vreden 908,7 mlrd USD.

Športna blagovna znamka Nike je predstavila aplikacijo Nike Fit, ki strankam omogoča skeniranje stopal s kamero pametnega telefona, za natančno določanje velikosti obutve. Tehnologija AR uporablja 13-točkovni merilni sistem za preslikavo dimenzij vsakega stopala. Več ljudi kot uporablja aplikacijo, več podatkov se zbere in bolj natančna postane aplikacija. To pomeni, da kupci prejmejo tisto, kar jim ustreza, s tem pa se zmanjšuje število vračil, stopnje dobička blagovne znamke pa se povečujejo.

Spletni trgovec v Združenem kraljestvu Pretty Little Thing, omogoča kupcem, da za iskanje izdelka uporabijo besedilna in vizualna iskalna orodja. To povečuje uporabniško izkušnjo, saj večja priročnost povečuje uporabnost spletnih kanalov.

Švedski trgovec z modnimi oblačili H&M uporablja generativno UI za preizkušanje modelov za svojo zbirko Conscious Exclusive, da bi razumel, kateri obstoječi dizajni so najbolj privlačni za njegove stranke. Te podatke nato uporabi prek generativnega kontradiktornega omrežja (GAN), ki predlaga nove modele za izpolnjevanje potreb strank in trenutnih trendov.

Francosko luksuzno modno podjetje Kering ima osebno digitalno nakupovalno pomočnico Madeline, ki uporablja ChatGPT za izboljšanje uporabniške izkušnje na svoji spletni prodajni platformi KNXT (e-trgovina, ki uporablja NFT). Potrošniki lahko Madeline prosijo, da jim priporoči nakup glede na njihove preference (kategorija izdelka, velikost, cenovni razred,…).

Trgovec iz Združenega kraljestva Marks & Spencer (M&S) uporablja velike modele računalniškega vida in podatke CAD za avtomatizacijo procesa načrtovanja in dokumentacije za izdelke, kot so pohištvo, izdelki za dom in oblačila. To vključuje avtomatizacijo nalog, kot je pisanje opisov izdelkov in urejanje fotografij izdelkov, kar prihrani čas in poveča učinkovitost.

Nemški spletni trgovec Zalando uporablja ChatGPT, ki strankam pomaga pri iskanju izdelkov za njihove specifične potrebe. Storitev je Zalando lansiral v Nemčiji, Združenem kraljestvu in na Irskem. Stranke lahko postavljajo vprašanja, na katere se ChatGPT odzove z ustreznimi predlogi na podlagi kriterijev, ki jih oblikuje stranka.

Vir: Spirit Slovenija