You are currently viewing Španski izvoz pohištva nadaljuje trend rasti

Španski izvoz pohištva nadaljuje trend rasti

Po podatkih španskega združenja proizvajalcev in izvoznikov pohištva ANIEME je španski izvoz pohištva v prvih 9 mesecih leta 2022 ponovno dosegel dvomestno rast, saj se je medletno povečal za 13,4 % in presegel vrednost 2.181 mio EUR.

Izvoz po avtonomnih regijah

Katalonija ohranja prvo mesto v razvrstitvi po avtonomnih regijah, saj se je njen izvoz pohištva v tem obdobju povečal za 18,7 %, nacionalni delež Katalonije v celotnem izvozu španskega pohištva pa znaša 29,7 %.

Izvoz avtonomne regije Valencia se je v prvih 9 mesecih leta 2022, v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta, povečal za 15,1 %. Valencijska skupnost je v tem obdobju predstavljala 25 % celotnega španskega izvoza pohištva.

Glavne izvozne destinacije španskega pohištva

Dve evropski državi, Francija in Portugalska, predstavljata skupaj 43,7 % španskega izvoza pohištva in sta bili v prvih 9 mesecih leta 2022 glavni izvozni destinacij španskega pohištva. Francija ohranja vodilno mesto kot prva destinacija za špansko pohištvo z 29 % deležem celotnega izvoza in 4,7 % povečanjem v obdobju januar – september 2022.

ZDA se uvrščajo na 3. mesto najpomembnejših izvoznih destinacij španskega pohištva. Delež izvoza pohištva v ZDA se povečuje. V prvih 9 mesecih 2022 se je medletno povečal za 25,4 % in je predstavljal 7,2 % celotnega izvoza. Kljub Brexit oviram se je močno povečal tudi izvoz v Združeno kraljestvo in sicer za 18,3 %.

Visoko, 19,2 % rast je beležil tudi Maroko, ki je pristal na 7. mestu na lestvici najpomembnejših izvoznih destinacij. Med 10 najboljšimi destinacijami za špansko pohištvo se uvršča tudi Mehika, ki je v prvih 9 mesecih leta 2022 beležila 104,4% povečanje izvoza.

Vir: Spirit Slovenija

TAGS: POHIŠTVENA INDUSTRIJA, ŠPANIJA, IZVOZ, KATALONIJA, VALENCIA