You are currently viewing Kdo bo v obdobju AI zmagovalec, kdo potencialen poraženec?

Kdo bo v obdobju AI zmagovalec, kdo potencialen poraženec?

GenAI je že sedaj močno vplivala na različne sektorje gospodarstva, napovedujejo pa se še večje spremembe in to v višini 15,7 trln USD BDP do leta 2030. V tem hitro se razvijajočem obdobju umetne inteligence so nekatera podjetja že določena kot zmagovalci, medtem ko obstajajo skrbi glede morebitnih poražencev.

Med verjetnimi zmagovalci se pojavljajo v ospredju tehnološka podjetja v ZDA, kot so OpenAI, AMD in Adobe, ki že sedaj pridobivajo velike dobičke z uporabo GenAI. Kljub temu se zavedajo, da bo potrebovali čas za razvoj popolnega ekosistema umetne inteligence.

Med pozitivnimi učinki uporabe GenAI so novi izrazi v umetnosti, glasbi, izobraževanju, robotiki, financah in zdravstvu. Vendar pa z razvojem umetne inteligence prihaja tudi skrb za izgubo delovnih mest v nekaterih sektorjih, kot so pisarniška podpora, pravne storitve, arhitektura, in družbene ter življenjske vede.

Med temi skrbmi je tudi možnost povečanega kibernetskega kriminala, ki bi lahko prizadel ključne institucije, kot so zdravstvo, bančništvo in finance.

AI bo najmanj prizadela kmetijstvo, šport in obrt, sektorje, ki jih ni enostavno avtomatizirati.

Poleg tega GenAI obljublja velike spremembe v avtomobilski industriji. S sposobnostmi naprednih sistemov za pomoč voznikom, izboljšanim zaznavanjem trkov, prilagajanjem tempomata in pomočjo pri parkiranju, se lahko bistveno povečajo standardi varnosti v cestnem prometu.

S tem pa se ne konča vpliv GenAI, mogoče ga je namreč globoko integrirati v vsak del avtomobilskega delovanja. Med drugim tudi napovedovanje povpraševanja, upravljanje zalog, izboljšanje nakupovalnih strategij ter prilagoditev storitev za stranke. Prav tako lahko preoblikuje uporabniško izkušnjo z optimiziranimi potmi, prilagojenimi potovanji glede na preferenco uporabnika in izboljšanimi interakcijami med človekom in strojem.

Vir: Izvozno okno