Razpis za prijavo na ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov

Tudi letos bodo konec maja potekali DNEVI DOBROT SLOVENSKIH KMETIJ, v sklopu katerih bo izvedena 32. državna prireditev ocenjevanja kmečkih prehranskih izdelkov.

Organizatorji dogodka: Zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj, KGZS in kmetijsko gozdarski zavodi ter MKGP zato vse zainteresirane pozivajo, da prijavijo lastne proizvode na ocenjevanje.

Pri tem lahko sodelujejo kmetije in druga kmetijska gospodarstva, ki so vpisana v register kmetijskih gospodarstev pri MKGP, oziroma imajo trajne nasade vpisane v register pri MKGP ali so vpisani v register čebelnjakov.

Ocenjujejo se izdelki iz surovin pridelanih na lastni kmetiji, del surovin je lahko dokupljenih ali nabranih (za čaje) na lokalnem območju. Pri izdelkih iz žit lastna surovina ni pogoj, če gre za peko na tradicionalni način. Kategorije izdelkov so naslednje: izdelki iz žit, mlečni in mesni izdelki, olja, kisi, sokovi in nektarji, žgane pijače, suho sadje in drugi pridelki, vina, sadjevci – sadna vina, domače marmelade, džemi in sadni namazi, kompoti, konzervirane vrtnine in drugi konzervirani pridelki, med, čaji ter medice.

Ena oseba lahko prijavi več izdelkov. Vsak izdelek za ocenjevanje mora biti opremljen z deklaracijo z naslednjimi navedbami: ime izdelka, delež posameznih sestavin, dodatki, čas izdelave, rok uporabnosti, čas in način priprave.

Prijave za sodelovanje sprejemajo na enotah Javne službe kmetijskega svetovanja pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije do 19. februarja do 12. ure. Prispevek – kotizacija za ocenjevanje znaša skupaj z DDV-jem 30 evrov za prvi izdelek, za vsak naslednji izdelek na isto ime in priimek pa 25 evrov.

Zaključna prireditev bo potekala od 28. do 30. maja 2021 v Minoritskem samostanu na Ptuju. Podelili bodo zlata, srebrna in bronasta priznanja za kakovost.

Več o Dobrotah slovenskih kmetij 2021 in ocenjevanju prehranskih izdelkov na povezavi: KGZS.

Razpis je objavljen na spletni strani Dobrote slovenskih kmetij – Razpis

Vir: KGZS