You are currently viewing Klepetalni roboti so začeli nadomeščati novinarje

Klepetalni roboti so začeli nadomeščati novinarje

Nemški Bild, ki je najbolj prodajan časopis v Evropi, je napovedal 100 mio EUR vreden program zmanjševanja stroškov. V časopisni hiši načrtujejo približno 200 odpuščanj, pričakujejo pa tudi nadaljnje uredniške reze zaradi priložnosti, ki jih ponuja umetna inteligenca (UI).

Bildov založnik Axel Springer SE je 19. junija vse zaposlene obvestil, da bo odpustil tiste sodelavce, katerih naloge lahko v digitalnem svetu opravijo UI ali avtomatizirani procesi. Te poteze sledijo februarski napovedi izvršnega direktorja založbe Axel Springer, Mathiasa Döpfnerja, da bo založba postala izključno digitalno medijsko podjetje.

Orodja umetne inteligence, kot je ChatGPT, bi lahko pripomogla k boljšemu in neodvisnemu novinarstvu. Napovedal je tudi, da bo umetna inteligenca kmalu boljša od novinarjev ter da bodo preživeli samo založniki, ki so ustvarili najboljšo izvirno vsebino, kot so raziskovalno novinarstvo in izvirni komentarji.

Založniki novic, ki se že ukvarjajo z UI:

  • BuzzFeed je letos objavil, da namerava uporabiti UI za izboljšanje vsebine in spletnih kvizov, medtem ko njeno uporabo prav tako raziskujeta Daily Mirror in Daily Express.
  • Men’s Journal in spletni časopis Cnet prav tako uporabljata UI za ustvarjanje člankov, ki jih uredniki kasneje pregledajo in po potrebi popravijo.

Orodja UI, kot je ChatGPT, lahko iz preprostih uporabniških pozivov ustvarijo zelo sofisticirano besedilo, od esejev in prošenj za zaposlitev, do pesmi in leposlovnih del. Vendar so besedila včasih netočna ali celo izmišljena.

Mnogi uporabniki kritizirajo ChatGPT zaradi pomanjkanja čustvene inteligence, nerazumevanja različnih kontekstov, pomanjkanja natančnosti, omejitev za odkrivanje tipkarskih napak in nezmožnost generiranja strukturirane vsebine v dolgi obliki, ki je potrebna za poglobljeno poročanje novic in analize.

Kljub napredku v svojih zmogljivostih, generativni klepetalni roboti z UI še vedno težko pišejo članke s posebnim stilom, kot je na primer humor, in nimajo zmožnosti za ustvarjanje izvirne ocene pripomočkov, programske opreme, knjig, filmov ali glasbe, kot to počnejo novinarji.

Vir: Spirit Slovenija