You are currently viewing Tehnološka podjetja selijo proizvodnjo iz Kitajske

Tehnološka podjetja selijo proizvodnjo iz Kitajske

Kitajska je že dolgo vodilna v svetu na področju proizvodnje visokotehnološke elektronike. Toda ameriška podjetja se bojijo tveganj, predvsem glede geopolitičnih napetosti ter motenj v dobavni verigi, ki jih povzroča pandemija in so v zadnjih nekaj letih vključevale Kitajsko ter posledično iščejo druge alternative

Obstoječa dobavna veriga v Aziji se preoblikuje, kar povzroča skokovit porast cen industrijskih zemljišč v Vietnamu, oživitev proizvodnje v Maleziji in porast povpraševanja po delavcih z nizkimi plačami v Indiji. Kitajski se s tem zmanjšuje proizvodna dejavnost, medtem ko se država spopada z najpočasnejšo gospodarsko rastjo v zadnjih desetletjih.

Ko so se zaradi izbruha pandemije Covid-19 zaprle tovarne na Kitajskem, je to prekrižalo prodajne načrte mnogim podjetjem. Ta so zato začela iskati alternativne proizvodne lokacije, da bi se zavarovala pred prihodnjimi zaustavitvami na Kitajskem. In Vietnam je postal ena od alternativ.

Razlike v plačah so še en razlog, da podjetja iščejo nove proizvodne lokacije. V zadnjem desetletju so delavci v proizvodnji na Kitajskem namreč potrojili svoj letni dohodek.

Tudi carine so povečale proizvodne stroške na Kitajskem. Leta 2019 so ZDA uvedle 15 % carine na tehnološke izdelke, kot so pametni zvočniki, pametne ure in brezžične slušalke.

Vir: Spirit Slovenija