You are currently viewing Kazahstan – alternativa za trg redkih zemeljskih kovin

Kazahstan – alternativa za trg redkih zemeljskih kovin

Kitajska ima že leta monopol v svetovni ponudbi in predelavi redkih zemeljskih kovin, ki so bistvene za proizvodnjo visokotehnoloških pripomočkov, ki poganjajo svetovno gospodarstvo. Letno proda namreč kar 90 % teh elementov. Tudi Rusija je pri mnogih redkih kovinah ena od prevladujočih dobaviteljic, kamor sodi npr. paladij, ki je ključen v avtomobilski in elektronski industriji.

Ker sta dobava in proizvodnja preveč odvisni od Kitajske in Rusije, države iščejo alternativne trge, kot je Kazahstan, ki se nahaja na drugem mestu glede nahajališč redkih zemeljskih kovin.

Kovine za elektro vozila

Ker povpraševanje po EV hitro narašča, narašča tudi povpraševanje po izdelkih, ki se uporabljajo za EV. Večina baterij, ki se uporabljajo v EV, je litij-ionskih. Nikelj, litij, kobalt, grafit in mangan so tako ključni materiali, za izdelavo teh baterij. Kazahstan ima trenutno sklenjene sporazume z vodilnimi podjetji na Japonskem, v Nemčiji in v Franciji, za proizvodnjo redkih zemeljskih kovin, potrebnih za proizvodnjo EV.

Rudnik Shevchenko na severozahodu Kazahstana, predstavlja eno največjih zalog niklja v Kazahstanu, katerega že izvažajo v evropske države. Država je pred kratkim namenila več kot 1 mio USD za geološke raziskave, katere cilj je iskanje litija. Če bo geološko raziskovanje dveh novih potencialnih polj litija uspelo, bo država imela 9 potrjenih lokacij litija za nadaljnji razvoj.

Kovine za letalsko industrijo

Kazahstan ima velike zaloge titana, ki je izjemno pomemben ne samo za komercialna letala, temveč se uporablja tudi za proizvodnjo obrambne opreme in je posledično izjemnega pomena za nacionalno varnost.

Poleg titana proizvaja država tudi magnezij, vanadij in skandij, ki sodijo med najredkejše zemeljske elemente.

Redke zemeljske kovine so ključnega pomena za proizvodnjo številnih visokotehnoloških predmetov, vendar je proces od nahajališč do končnih potrošnikov zahteven. Pogosto so ti elementi tudi radioaktivni (npr. uran) in onesnažujejo vode v procesu njihovega pridobivanja. Vse te ovire mora premagati Kazahstan, da bo lahko proizvajal te bistvene elemente za svet visoke tehnologije.

Vir: Spirit Slovenija