You are currently viewing Recikliranje plastičnih odpadkov v surovine visoke vrednosti

Recikliranje plastičnih odpadkov v surovine visoke vrednosti

Onesnaževanje s plastiko je postalo eden glavnih svetovnih okoljskih izzivov, ki ogroža trajnostni razvoj in našo blaginjo. Polietilensko plastiko, zlasti plastične vrečke, je težko reciklirati, pa tudi po recikliranju dobimo le nizko-kakovostne izdelke. Toda nov postopek, ki so ga razvili v laboratoriju kalifornijske univerze Berkeley, bi lahko spremenil plastične odpadke v surovine visoke vrednosti, hkrati pa zmanjšal potrebo po fosilnih gorivih za proizvodnjo propilena.

Polietilenska plastika predstavlja približno eno tretjino celotnega svetovnega trga plastike. Letno se na svetu proizvede več kot 100 mio ton te plastike iz fosilnih goriv. Kljub programom recikliranja se reciklira le približno 14 % vseh polietilenskih plastičnih izdelkov. Polietilenske polimere je zaradi njihove stabilnosti težko razgraditi na njihove sestavne dele, zato je večina recikliranja sestavljena iz taljenja in oblikovanja v druge izdelke, kot je vrtno pohištvo, ali sežiganja kot goriva.

Prejšnje metode lomljenja polietilenskih verig so imele zaradi težavnih pogojev za obdelavo manj uspeha. Novi postopek, ki je še v fazah razvoja pa ne le zmanjša potrebo po proizvodnji propilena iz fosilnih goriv, ampak lahko tudi pomaga zapolniti trenutno veliko povpraševanje v industriji plastike po propilenu.

Izsledki raziskav laboratorija univerze Berkeley so pokazali, da postopek deluje z različnimi vrstami PE plastike, kot so prosojne steklenice za mleko, neprozorne steklenice za šampone, PE posode in trdi črni plastični pokrovčki. Vsi ti izdelki so bili učinkovito reducirani v propilen. Laboratoriju je prav tako uspelo uporabiti inovativno katalizo za ustvarjanje procesa, ki pretvori polietilenske vrečke v lepila.

V prihodnosti bi lahko ti novi procesi bistveno zmanjšali rastoče kupe plastike, ki končajo na odlagališčih, v rekah in v oceanih, vendar procesi še niso na stopnji za komercializacijo, priznava profesor iz univerze John Hartwig.

Vir: Spirit Slovenija