You are currently viewing Izzivi dobaviteljev avtomobilske industrije v zelenem prehodu

Izzivi dobaviteljev avtomobilske industrije v zelenem prehodu

Številni dobavitelji avtomobilske industrije, ki jih že tako obremenjujejo visoka inflacija in cene energije, pravijo, da nimajo druge izbire, kot da prevzamejo dodatne stroške izdelave trajnostnih komponent, da bi lahko izpolnili okoljske cilje proizvajalcev avtomobilov.

Če dobavitelji tega ne bodo storili, v prihodnjih 5 ali 6 letih lahko ostanejo brez posla, saj so se vsi večji proizvajalci avtomobilov zavezali k zelenim ciljem in si prizadevajo odstraniti okoljsko neustrezne materiale iz svojih dobavnih verig, da bi zadovoljili regulatorje in vlagatelje ob prehodu na električna vozila. BMW, na primer pričakuje, da bodo vsi njegovi dobavitelji proizvajali materiale, izdelane z uporabo obnovljive energije.

Številni dobavitelji posledično izvajajo velike naložbe, da bi izboljšali svoje delovanje, od razvoja delov, ki jih je mogoče reciklirati, do povezovanja svojih podjetij z obnovljivimi viri energije. Mnogi od njih pravijo, da nimajo dovolj manevrskega prostora, da bi zvišali cene, ki jih zaračunavajo velikim proizvajalcem avtomobilov, ker se tudi ti prav tako osredotočajo na optimizacijo stroškov, saj vlagajo na desetine milijard dolarjev v prehod na nižje emisije ogljika.

Mercedes-Benz, ki želi v svojih avtomobilih v veliki meri uporabljati material, ki ga je mogoče reciklirati, in je proizveden z uporabo obnovljive energije, pravi, da se popolnoma zaveda, da je doseganje ničelnih emisij težka naloga za dobavitelje. Družba namerava ta cilj doseči s sodelovanjem, vključno z zagotavljanjem usposabljanja za dobavitelje ali skupnimi raziskavami in razvojem.

Zeleni prehod je drag in težaven tudi za največje dobavitelje, kot je na primer proizvajalec TE Connectivity. Družba je leta 2020 začela z lastnim trajnostnim razvojem izdelkov, ki jih je mogoče reciklirati. V družbi se zavedajo, da morajo izpolnjevati pogoje za trajnost, sicer bodo izločeni iz postopka javnega naročanja.

Tudi družba Autins letos prehaja na 100 % obnovljivo energijo. To je le del njenega zelenega prehoda.

Proizvajalec plastičnih in gumijastih komponent Sigit je v letih 2019–2020 investiral 10 mio EUR v raziskovalni center v Torinu, kjer je v treh letih razvil nosilec iz termoplastičnega kompozita, ki ga je mogoče reciklirati in je 90 % lažji od prejšnjega kovinskega dela. Družba je že sklenila svojo prvo pogodbo za dostavna vozila, ki jih izdeluje Stellantis.

Dobavitelji avtomobilske industrije za zeleni prehod ter razvoj novih inovativnih izdelkov in materialov potrebujejo znatna finančna sredstva, ki pa si jih vsi ne morejo privoščiti.

Vir: Spirit Slovenija