You are currently viewing Dražje lastništvo električnih vozil (EV) v Evropi

Dražje lastništvo električnih vozil (EV) v Evropi

Cene električne energije so po ruski invaziji na Ukrajino močno narasle, kar je v nekaterih primerih odpravilo stroškovne prednosti, ki so jih uživala EV. V nekaterih primerih je razlika v stroških vožnje med obema vrstama avtomobilov postala zanemarljiva, v nekaterih primerih pa je vožnja z EV postala celo dražja kot vožnja z enakovrednim avtomobilom na bencinski pogon. Študije o skupnih stroških lastništva EV kažejo, da bo zaradi veliko višjih cen električne energije trajalo dlje, da bodo EV postala cenovno dostopnejša od običajnih vozil. Pred energetsko krizo so študije kazale, da bi bila točka preloma med letoma 2023 in 2024, sedaj pa se je premaknila na leto 2026.

Ekonomisti pričakujejo, da bodo cene električne energije ostale povišane več let, kar potrošnike zavira pri prehodu na EV, ki so bila včasih veliko cenejša od avtomobilov z motorjem na notranje izgorevanje. Ta sprememba je prišla prav v trenutku, ko nekatere vlade odpravljajo subvencije za kupce EV. To lahko upočasni prodajo EV, onemogoči regionalne cilje za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, evropskim proizvajalcem avtomobilov pa oteži povračilo visokih stroškov prehoda na električni pogon. Sprememba je bila še posebej opazna v Nemčiji, ki je največji avtomobilski trg v Evropi.

Stroški električne energije pa niso edini dejavnik, zaradi katerega je lahko EV cenejši ali dražji od avtomobila na bencinski pogon. V enačbi stroškov v življenjski dobi avtomobila so pomembni cena avtomobila, morebitne subvencije, stroški zavarovanja in cena vzdrževanja.

Če lastnik EV svoje vozilo polni samo doma, na splošno še vedno plačuje manj za vožnjo kot običajni uporabniki avtomobilov, čeprav se je ta vrzel že zmanjšala.

Analitiki pravijo, da približno 80 % polnjenja EV poteka doma ali v službi. Če voznik EV uporablja samo v bližini doma, to vozilo na splošno ostaja najcenejša možnost. Toda pri uporabi vozila za daljša cestna potovanja, pa obstaja velika verjetnost, da vozniki uporabijo drage hitre polnilne postaje.

Vir: Spirit Slovenija